viernes, 20 de mayo de 2011

Gas pebre o spray OC

Durant aquesta setmana s'estan produint manifestacions per la democràcia a les ciutats d'Espanya. València no és menys i a la plaça de l'Ajuntament la gent es concentra.
La junta electoral va prohibir les concentracions el dia de reflexió i el Diumenge d'eleccions.
Davant d'aquesta situació em vingué al cap mesures de persuasió que es podrien emprar i (encara que no se fins a quin punt és legal i espere que no es done mai) vaig pensar en el famós spray anti-persona.
El gas en qüestió es troba en un recipient d'alumini barnitzat per a evitar la corrosió amb una capacitat d'uns 30 mL. l'espray en qüestió té com a principal característica que es tracta d'un agent lacrimògen (irrita les glàndules lacrimals) i per tant pot produir ceguera parcial durant un període de temps.

De qué es composa dit spray?

El principi actiu d'aquest gas químic és la Capsaïcina. Aquest compost orgànic és el responsable del sabor picant d'alguns aliments i és el principi actiu de les pebreres.

Quins efectes presenta el spray?

L'exposició al spray és ineficaç en cas de tindre els ulls tancats ja que la irritabilitat es du a terme en la còrnia dels ulls. Una volta s'obrin els ulls pot afectar provocant una sensació de cremor i per tant impedint obrir els ulls completament.
Així i tot la capacitat de realitzar tasques físiques no es troben alterades.
Transcorreguts 15 segons des de la seva aplicació la pell comença a irritar-se provocant erupcions.

Com contrarestar els efectes?

La capsaicina és un oli per tant insoluble en aigua. Rentar els ulls amb aigua no és una mesura eficaç per poder eliminar el producte. Un possible remei casolà és l'aplicació de llet i/o detergents que poden arrastrar i eliminar els greixos.
A més es recomana el parpelleig continu per poder provocar la llàgrima que ajude a eliminar part de la substància.

És legal a Espanya?

Els sprays OC són legals a Espanya. Els aprovats tenen una composició del 5% en spray i/o una composició de 22 gr.

Per tant, per concloure, podem dir que si sou afectats per aquestos sprays el millor remei és l'aplicació d'un desengreixant que ajude a la eliminació de la Capsaicina.

No hay comentarios:

Publicar un comentario