Ja fa temps que els estudiants de química de batxiller com de la Universitat estudien la taula periòdica. Més enllà de les propietats de la mateixa tenim la percepció de que la taula és inamovible. Es a dir, no varia la seva composició.
Però més enllà de poder dir que açò és una afirmació verídica, és just tot el contrari. La taula periòdica segueix evolucionant. Mireu fins quin punt evoluciona que en els últims 250 anys la taula periòdica a anat "creixent" a un ritme de 2.5 elements per any.
Un exemple, el que avui ens tracta, és el corresponent als element 114 i 116. Després d'anys d'estudi s'ha acceptat la seva inclusió a la taula periòdica.
En principi el seu nom serà: Ununquadium y Ununhexium però com ha passat al llarg de la història els seus descobridors tenen l'honor de batejar-los amb el nom que vulguen i ja es parla del Flerovio i Moscovio en honor a Greorgy Flyorov i la ciutat de Moscow.
El Ununquadium fou descobert al 1998 degut a la col.lisió d'isòtops de Plutoni i Calci i tingué un temps de vida de 30 segons, temps més que suficient per poder analitzar les seves propietats. L'experiment tingué lloc al Institut central d'investigacions Nuclears (ICIN).
La història del Ununhexium és similar.
Però la cosa no acaba ací encara estan en període d'avaluació els elements 113, 115 i 118.
Així doncs podem dir que la taula periòdica segueix ben viva i en continu creixement.
Us adjunte una bonica imatge de la taula periòdica de Theodore Gray. Jo la tinc en làmina poster penjada a la habitació. Crec que és una forma molt elegant i original de representar la taula periòdica
No hay comentarios:
Publicar un comentario