martes, 24 de agosto de 2010

Un record a la butxaca

Aquesta nit gelada e sortit a la gespa mullada. El cel era ras i les estrel.les es veien magnífiques sobre el cel negre. Allà no estaven totes, sols les que més brillaven. Avui exactament el cel no es negre...té un to gris...

Avui la lluna es blanca i gran...es una perfecta rodona de dos dimensions que migra solitària en el immens mantell que es la nit.
Me quedat pocs minuts gaudint d'ella però han paregut hores, i es que la lluna embruixa...enamora...inspira..

Avui volia fer un xicotet homenatge a la Lluna, tantes voltes vista al telescopi però mai al cel de Dinamarca.
Mario Benedetti. Hombre que mira la luna.
Es decir la miraba porque ella
se ocultó tras el biombo de nubes
y todo porque muchos amantes de este mundo
le dieron sutilmente el olivo

con su brillo reticente la luna
durante siglos consiguió transformar
el vientre amor en garufa cursilínea
la injusticia terrestre en dolor lapizlázuli

cuando los amantes ricos la miraban
desde sus tedios y sus pabellones
satelizaba de lo lindo y oía
que la luna era un fenómeno cultural

pero si los amantes pobres la contemplaban
desde su ansiedad o desde sus hambrunas
entonces la menguante entornaba los ojos
porque tanta miseria no era para ella

hasta que una noche casualmente de luna
con murciélagos suaves con fantasmas y todo
esos amantes pobres se miraron a dúo
dijeron no va más al carajo selene

se fueron a su cama de sábanas gastadas
con acre olor a sexo deslunado
su camanido de crujiente vaivén

y libres para siempre de la luna lunática
fornicaron al fin como dios manda
o mejor dicho como dios sugiere.
Alineación al centro

lunes, 23 de agosto de 2010

Dinamarca. geografía, demografía i història.


Bona nit! No cregueu que vos anàveu a escapar d'una classe magistral sobre geografia, demografia, economia i història de Dinamarca...

Primer de tot cal dir que Dinamarca es divideix en una península anomenada Jutlandia, 300 Km d'extensió amb una única frontera amb Alemanya.. La ciutat més important es Aarhus però també hi han altres conegudes com Aalborg. Seguint cap a l'Est trobem la segon regió anomenada Fionia. Aquesta illa connecta Jutlandia mitjançant un pont i també Selandia. La ciutat més important es Odense. Creuant el pont arribem a l'ïlla més oriental del país anomenada, Selandia. En ella es troba Copenhague. Hi ha un altra regió anomenada Bornholm
Jo em vull centrar més en aquesta illa ja que es la que e conegut, sobretot la zona Est.

Selandia té una extensió de 7031 Km2 i rep el seu nom degut al gran nombre de foques (sael) que s'apropen fins a les seves costes. Es troba connectada amb Fionia per un pont i amb Suècia per un altre, el pont Oresund. No es una illa molt abrupta, es quasi tota plana i sols predominen xicotets dolmes.
La illa està dividida en dos regions, Hovedstaden i la també anomenada Selandia.

Hovedstaden, amb capital Copenhague (1,636,749 habitants), està dividida en 29 municipis. Encara que cal dir que aquestos municipis alberguen en les seues àrees a multitud de xicotetes aldees. Jo estic vivint al municipi de Lyngby-Taarbaek.
Selandia, amb capital en Soro, està dividida en 17 municipis i la ciutat més important es Roskilde. (240,000 habitants).

Al nord de la regió de Hovedstaden es troba Helsingor (67,882 habitants). Aquesta podríem dir que fou la ciutat de l'antiguitat més important. I deu aquesta importància al fet de trobar-se just a l'entrada del mar Bàltic de manera que podia controlar l'entrada e eixida de vaixells.
La ciutat fou fundada el 1420 per el rei Eric de Pomerania. Ell fou qui establí el pagament per vaixell i creà el castell de Krogen que més tard amb les successives expansions es denominaria Krongborg.

La primera gran reforma del castell vingué de mans del rei Frederick II que el convertí en un castell renaixentista. Durant el seu regnat el pagament de duana passà de ser per vaixell a ser per carrega de manera que l'increment de beneficis fou notable.
Al 1629 fou quasi completament destruït degut a un incendi on sols es salvà part de la capella reial.
En anys posteriors fou convertit en presó on els condemnats tenien que treballar en les fortificacions si eren condemnats per delits menors (els anomenaven honests) o si eren condemnats per delits de sang (deshonests) tenien com a feina el treball físic a la part de dintre del castell i a les foses.
Durant segles es van pagar aquesta duana fins que va arribar un moment en que un vaixell americà en que es va oposar i ahi acabà el cobro de impostos per passar per el estret del mar Bàltic.

capella reial:









Eric de Pomerania:









detall de la capella:









condicions en les que vivien els presoners:









Krongborg castle i part del foso:









Açó sols és la primera part...falta parlar de l'economía.

P.D. Cal donar les gràcies a la guapíssima fotogràfa que a fet la majoria de les fotos! Besets Lara!!

domingo, 22 de agosto de 2010

Ja queda menys...




Ja es va acabant tot açò i amb el projecte també acaba l'estiu...i això es nota. Ja els dies no son tan llargs. Ni tampoc les dies de sol i bon temps.
La pluja es una constant així com les temperatures al voltant de 18ºC. Sense més, ara mateix estic patint un constipat considerable.

Amb el dia a dia les coses d'aquesta part del país ja es van fent menys sorprenent. Segueixes, com no, descobrint de noves però dintre del teu radi d'actuació ja domines quasi tot.
Des de que vos vaig escriure e descobert, amb la millor companyia possible, gran part de la ciutat. E viatjat amb vaixell per els seus canals, e entrat al cor de la antiga ciutat i e dinat a un restaurant de menjar típic danès. E sortit de discoteques inclús e tingut el luxe de mig bufar-me el dia del meu aniversari amb bon Vodka polonès.
E viatjat a la part Nord de l'ïlla per conèixer un poc més dels reis avantpassats que feien el seu negoci a l'estret que separa Helsingor de Helsingborg. E pogut veure la pluja d'estrel.les amb dos dies de retard i e menjat una bona tortilla de creïlla amb pernil i pa amb tomaca.

Poc a poc vaig fent fotografies mentals per tal de guardar el millor record possible d'aquesta experiència. Ja guarde el record dels canals, dels boscos, de barbacoes, guarde el record de les bicicletes i dels trens i com no! de la famosa bruma vikinga que vam poder veure al castell de Krongborg en Helsingor.

Demà, promet, parlar d'alguna cosa nova que cal descobrir d'aquesta part del país
vista de Christianshavn:




Plat de degustació danés:









Sopar "de casa":









Castell Krongborg: