Aquesta setmana, escoltant un Podcast del que soc seguidor van fer una xicoteta descripció del que es el Síndrome d'Stendhal i tot siga dit, em va cridar l'atenció i em pareixia una bona forma de encetar aquesta secció.
Buscant per la xarxa una definició de que es el Síndrome d'Stendhal o mal del viatger romàntic vaig trobar, com a més clara i fàcil d'entendre la que em donava la Viquipèdia: "és una malaltia psicosomàtica que causa un elevat ritme cardíac, vertigen, confusió i fins i tot al·lucinacions quan l'individu és exposat a una sobredosi de bellesa artística, pintures i obres mestres de l'art".
El síndrome rep el nom del escriptor francès Marie Henri Beyle (Stendhal) que el va descriure al seu llibre després d'un viatge a Roma, Nàpols i Florència cap al 1817. Els síntomes els va descriure després de visitar la Basílica de Santa Crote en Florència i veure les Sibilies de Volterano: "La vida se me habia desvanecido, caminaba con temor a caer" "...tenía la necesidad de la voz de un amigo que compartiese mi emoción" (Stendhal).
Un estat d'ànim transitori que es manifesta al observar obres d'art de notable bellesa, normalment en un xicotet espai de temps i concentrades en una mateixa ciutat.
Així doncs les persones afectades solen ser turistes de mitjana edat, entre 26 i 40 anys, la majoria dones que viatgen soles i que procedeixen de ciutats tranquil·les amb una vida sense massa estímuls artístics.
Alguns dels sintomes serien:
Sintomes físics: suor, taquicàrdia i desmais.
Sintomes psicològics: trastorns de percepció, tan de sons com de colors, sentiments persecutoris i estat d'ansietat, sentiments depressius, o per el contrari estat d'eufória i en ocasions pensament omnipotent i absència d'autocrítica.
Podem resumir el síndrome d'Stendhal com sobrepassar el límit del plaer per a convertir-se en malestar.
Com deia Stendhal: "No me sentia en condiciones de razonar y me abandonaba a mi locura como a la vera de una mujer a la que se ama".
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Fonts:
- Viquipèdia "Síndrome d'Stendhal".
- Treball "Sindrome Stendhal" de Patricia Morales García:
http://www.ugr.es/~setchift/docs/t15-sindromestendhal-patriciamorales.pdf
No hay comentarios:
Publicar un comentario