sábado, 27 de octubre de 2012

La física de la sang



El @FECYT_ciencia (Fundación Española para la Ciencia Y la Tecnología) diu en un recent estudi que el 25% de la població espanyola no està interessada en la ciència perque no la entén.

Per tant, mans a la pipeta que cal difondre !

  M'agradaria fer un breu apunt molt interessant sobre preguntes que queden sense resposta en el nostre dia a dia i que ens afecten molt.

Mai t'has preguntat... Per què si el cor bombeja de forma intermitent el flux de sang, en canvi, és continu?

  La resposta és senzilla, els conductes sanguinis (venes, artèries, capil.lars...) no són rígids, sinó elàstics, el que significa que produeixen una acció reguladora, unflant-se en els moviments de sístole (moviment de contracció del cor) y desunflant-se en els moviments de diàstole (relaxació del cor).

Per quina raó es pren el pols en les arteries i no en les venes?

  La circulació de la sang en les venes no es verifica a impulsos, com a les arteries, coincidents amb els batecs dels cor, ja que la sang a passat prèviament per la xarxa de capil.lars on la perdut tota la sobrepressió que poguera originar-se en les contraccions del cor. Per això el flux en les venes es realitza de forma contínua, es a dir, sense batecs.

I per a finalitzar una de història i sang...

Per què diem que la noblesa és de sang blava?

  Al voltant d'aquesta afirmació hi han nombroses explicacions i molt probablement totes certes. A mi una que em va agradar molt va ser la de que a la edat mitjana, a diferència d'avui en dia, la gent de la noblesa rebutjava tindre la pell morena. En aquella època tindre la pell morena significava que es treballava al sol. A feines del camp o la ramaderia. Mala època per a Julio Iglesias.


Figura 1. Julio Iglesias, tot un camperol!
  La noblesa per a evitar que el sol pigmentara la pell es tapaven amb elegants vestits, anaven coberts amb barrets i fins i tot mocadors al voltant del rostre.

  La seva pell era clara, pàl·lida, el que provocava que fora relativament fàcil veure les venes. Si ens fixem en les nostres monyiques observarem que les venes no són roges sinó que tenen una tonalitat blava.

  Per tant no es molt difícil dir que la noblesa tenia la sang blava ja que sols havien de mostrar el braç per a donar fe. En canvi els camperols de pell més fosca i amb un pam i mig de brutedat (no cal parlar de les condicions de l'època) doncs era prou més difícil.

  I fins ací un breu comentari sobre la sang i la seva física! Bé en aquest cas la explicació ha sigut gràcies a la dinàmica de fluids !!!!

Fonts consultades:

 - La física tiene la respuesta. Dels professors F. Senent i J. Aguilar. De edicions Saber. Valencia, 1968.

3 comentarios:

  1. Ara em toca a mi fer el comentàri repelent de fotógrafa resabuda de la teoria del color.

    MENTIDA! Les nostres venes no sempre es veuen blaves ja que la tonalitat d'aquestes es veu modificada per la nostra subtonalitat de la pell. És a dir, una persona (blanqueta de pell), que tinga un subtó càlid o groc a la pell tindrà les venes més verdes. Si el subtó es fred o rosa, les tindra blaves, i si pel contari té un subtó neutre, el color de les venes serà turquesa!

    Normalment, nosaltres els mediterranis tenim les venes verdes o turqueses. Els nòrdis, que malauradament pareixen porquets qan els agafa el sol pel seu subtó fred, les tenen més blaves.

    Lo de julio iglesias, el camperol es per el self tanning que es gasta?? xDDD

    ResponderEliminar
  2. Bé! et done la raó Aina respecte a la gama cromàtica. Però clar jo parlava de les persones de la noblesa que vivien a la edat mitjana i que, probablement, tenien la pell freda i rosada.

    Jo crec que a la edat mitjana, no tenien del tot clar la teoria del color.

    Aixo si! Moltes gràcies per a la apreciació.

    ResponderEliminar
  3. Bé! et done la raó Aina respecte a la gama cromàtica. Però clar jo parlava de les persones de la noblesa que vivien a la edat mitjana i que, probablement, tenien la pell freda i rosada.

    Jo crec que a la edat mitjana, no tenien del tot clar la teoria del color.

    Aixo si! Moltes gràcies per a la apreciació.

    ResponderEliminar