lunes, 11 de junio de 2012

Per què volem gelar els gots de cervesa?

  
Ja tenim aquí l'estiu, sobretot per un tema de temperatures més que de dates. Amb l'arribada de la calor augmenta de manera exponencial el consum de refrescs amb gas i de cervesa (La veritat és que crec que d'aquest ultim el consum es bastant alt durant tot l'any).

  Però bé anem al tema... Avui estava dinant i per beure m'he fet una cola. Al agafar el got, calent, i omplir-lo he observat com es generava una gran quantitat d'escuma. Després d'una estona i llançar-me a per un segon got, aquest estava gelat i al omplirlo no he observat escuma.

  Que ha ocorregut? Ràpidament he pensat a sigut que probablement part del gas s'haja perdut al obrir i tancar el recipient però he volgut anar més enllà i he trobat una explicació físic-química!

  El primer que cal dir es que els refrescs estan composats de líquid i gas (àcid carbònic). El gas presenta una determinada solubilitat, es a dir, la màxima quantitat de gas dissolt en un medi (líquid).
  Per exemple, el sucre té un valor de solubilitat igual a 203,9 g/100 mL d'aigua. O el que es el mateix, 203,9 g de sucre es poden dissoldre en 100 mL d'aigua.

  Hi han variables com la temperatura i la pressió que alteren la solubilitat del gas i es aquí on es troba la clau del fenomen. Un augment de la temperatura provoca una disminució de la solubilitat del àcid carbònic i per tant la quantitat d'àcid que es pot dissoldre disminueix.

  El got es troba calent i en contacte amb el líquid provoca una disminució de la solubilitat del gas i aquest ha de sortir d'alguna manera, generant-se la escuma. Si nosaltres gelem el got el que provoquem es just el contrari, un augment de la solubilitat i no es forma escuma.

  Per concloure un consell, si voleu beure un refresc o cervessa en les millors condicions en un dia de calor, el got el geleu abans al refrigerador i afegiu el refresc !!! Gaudireu d'un glop refrescant i sense escuma.

1 comentario:

  1. Molt interessant! Però es un truc que es pot fer servir tot l'any. L'escuma es sempre una mica molesta.

    Que no hi podries fer una entrada sobre la fotografía tradicional y el químics??

    ResponderEliminar