De cara a l'estiu amb la calor molts de nosaltres ens apropem a la platja per tal de prendre el sol i refrescar-nos amb un bany. Les nostres platges són de molts tipus, hi han d'arena, d'altres de blavons i unes poques de roca mare.
Em cridà l'atenció un dia d'aquestos de platja el vore que a les que són d'arena hi ha dues parts de diferent "color" per un costat l'arena humida d'un color obscur mentre que la més allunyada és de color més clar. Òbviament no és cap misteri dir que açò és degut a que es troba "banyada" però exactament pq és més obscura si es troba "banyada"?
Una volta més la física té una explicació i més concretament la òptica. Al Twitter de Quo vaig trobar una explicació senzilla i molt clara d'aquest fet.
Tot és basa en el que anomenem refracció.
Per refracció entenem, "canvi en la direcció que experimenta una ona al passar d'un medi material a un altre".
En el cas de la arena el que ocorre és que entre el grans hi han espais i si un feix de llum incideix en el material aquest el reflexa en gran mesura.
Si el material es troba humit, els espais es troben ocupats per l'aigua i el líquid element sols reflexa la llum en unes determinades condicions.
La majoria dels rajos es refracten, es a dir, es desvien amb un angle distint al d'incidència.
Per tant els rajos penetren profundament en l'arena, on són absorbits, al no reflexar-se.
Com el feix de llum es reflexa en major mesura en l'arena seca que no en l'arena humida, en conseqüència s'observa una tonalitat més obscura.