lunes, 20 de junio de 2011

Eclipse total de Lluna 15 de Juny del 2011 segona part.



Després del eclipse, frustrat, del passat 15 de Juny i dic frustrat ja que l'horitzó Est es trobava núvol i per tant gran part de la lluna roja no es va poder apreciar, penge algunes fotografies fetes amb la càmera del meu telèfon mòbil.
La majoria han sigut descartades i aquestes 5 són les de millor qualitat després d'aplicar alguns filtres amb un programa de retocatge fotogràfic. Demane disculpes als puristes de la fotografia però és el que e pogut fer.

Hi han algunes preguntes al voltant del fenomen que caldria contestar aprofitant la ocasió. La primera i principal,

Que és un eclipse?
La paraula eclipse prové del grec i més concretament prové de la paraula "ekleipsis" que significa "que falta, desaparició".
Així doncs, no és d'estranyar que per eclipse s'entenga la desaparició d'un dels elements predominant al nostre cel. o bé, la nostra estrel.la principal, el Sol o bé el satèl.lit de la Terra, la Lluna.

Però, exactament, que és el que provoca la seva "desaparició". Més que d'una desaparació estaríem parlant d'una ocultació degut a la superposició de cossos. Es a dir, Hi han tres grans cossos (bé per les seves dimensions o per la curta distància respecte de la Terra) que poden produir aquest fenomen. Parlem del Sol, la Lluna i la mateixa Terra.

Quan parlem d'un eclipse de Lluna ens referim a la interposició de la Terra entre la lluna i el Sol. A la següent imatge teniu una descripció de com és el fenomen:

Figura 1.

Així doncs nosaltres el que apreciem normalment és el reflex del Sol en la lluna i al interposar-se la Terra degut al seu moviment al voltant del Sol el que provoca és una ocultació temporal de la radiació i per tant la "desaparició" de la Lluna.

Al cas d'un eclipse de Sol és la Lluna la que s'interposa directament entre la Terra i el Sol. La següent imatge és prou aclaratòria:

Figura 2.


Per que és va poder veure la Lluna d'un color roig?

Aquells que pogueren gaudir completament del eclipse és degueren adonar de que la lluna adquiria una tonalitat rogenca. Açò és degut a la Terra i més concretament a la part "obscura" de la Terra. Si nosaltres poguérem torbar-nos en la superfície de la Lluna en el moment que la Terra creua per davant nostre i ens oculta la radiació solar, apreciaríem com pels marges del planeta la radiació es torna d'un color rogenc. Açò són els amaneixers i capvespres de tota la superfície terrestre. Aquesta radiació és projecta a la lluna i reflecteix a la Terra que és el que finalment apreciem.

Figura 3. Capvespre qualsevol

D'aquesta manera podem donar explicació al que ocorre quan té lloc un eclipse i el per que de les tonalitats que és poden apreciar sempre quan la climatologia ens ho permetera!

No hay comentarios:

Publicar un comentario