miércoles, 18 de mayo de 2011

10% del nostre cervell...mentides!


Caminant per València, camí de la biblioteca, vaig trobar al semàfor un cartell que deia, "Sólo usamos el 10% de nuestro cerebro".

Ja fa temps que aquesta mateixa frase l'escolte a la ràdio i televisió en anuncis que conviden a exercitar la nostra capacitat cerebral, llig als anuncis dels periòdics i revistes mètodes i tècniques que milloren i "potencien" les nostres virtuts cerebrals.

Sempre tenia un xicotet "però" al voltant d'aquesta qüestió i és que mai escoltava a experts dir res al respecte d'aquestes "tècniques", sempre eren pàgines d'astrologia, ciències alternatives, etc, etc..

Així que vaig decidir informar-me al voltant d'aquesta qüestió i quina va ser la meva sorpresa al trobar que no és, ni de prop, verídica aquesta afirmació.

És totalment fals que sols s'empre un 10% de la nostra capacitat cerebral.

La primera raó per la que podem considerar falsa l'afirmació i tal volta la més visual son les ressonàncies magnètiques i els TACs, ja que aquestos mostren que en funció de la activitat que estiguem realitzant s'activen unes zones o d'altres del cervell. És a dir, el nostre cervell treballa de forma intermitent. Però TOT el cervell treballa en algun moment.

Però pensem en un moment donat en la gent que sofreix qualsevol tipus de lesió cerebral. Per desgracia, les conseqüències solen ser severs danys que afecten a la mobilitat, parla i sentits. En cas de que sols emprarem un 10% significaria que el 90% restant és inútil per a les nostres accions diàries i per tant, una lesió cerebral no deuria afectar de manera tan greu al individu (és qüestió d'estadística, no creieu?).

Alguns enllaços d'interés per ampliar informació:

Medtempus (blog de medicina)
86400 (blog de informació general)
ElTamiz (blog de cultura general)

No hay comentarios:

Publicar un comentario