domingo, 19 de diciembre de 2010

Fa fred. (Com eliminar el baf dels vidres del cotxe)

Aquesta setmana fa un fred que pela !!!!

Ja des del principi de la setmana vam començar a "sentir" com baixaven les temperatures. Amb el cel completament ras i encara que feia un poc de solet l'aire gelat ens tallava els llavis, i ens obligava a molts a traure de l'armari abrics que sols ens fiquem una o dues voltes a l'any.

Aquestos dies molts de nosaltres hem agafat el cotxe per desplaçar-nos per les rodalies i de segur que molts heu observat un fenomen que es dona amb aquestes condiciones un tant extremes.

Els vidres del vostre cotxe s'empanyen completament al poc d'estar conduint i vos toca ficar l'aire en direcció al vidre.

Ací vos deixe una xicoteta explicació didàctica de pq es produeix aquest fenomen termodinàmic.

El nostre sistema es troba composat per un vidre amb una cara externa, més gelada i una interna més calenta respecte del cotxe. La part interna del vidre es troba a una major temperatura principalment per nosaltres mateixa que amb les nostres respiracions exhalem aire humit calent.
Aquest aire calent en contacte amb el vidre es condensa ja que tendeix a transferir calor a la part externa del vidre que es troba més gelada. Aquesta transferència de calor és la responsable del canvi d'estat de l'aire.

Però moltes voltes, quan anem en grup, es genera un debat que es sol acabar amb la decisió unànime del conductor. Aire gelat o calent per a desempanyar? la clau, igualar temperatures.

Si fiquem aire gelat, observarem com ràpidament desapareix el condensat. Açò és degut a que igualem les temperatures i per tant al baixar la temperatura de l'interior i més concretament de la zona pròxima al vidre, l'aire deixa de condensar.

Però, aquells que diuen que l'aire calent no és sol.lució cal dir que estan equivocats. Es inclús millor que l'aire gelat. Ja que en el moment que eliminem la font d'aire gelat, es tornarà a empanyar el vidre per la diferència de temperatures (done per suposat que la gent no ha deixat de respirar).
Al ficar l'aire calent, el procés és més lent, el que intentem es escalfar la part externa del vidre i per tant de nou igualar temperatures. Al moment que tenim igualades les temperatures i per tant ja no tenim rastre de baf podem reduir la potencia de l'aire i deixar-ho al mínim per a que de forma constant vaja subministrant calor al vidre i no permetre que torne a produir-se un desequilibri tèrmic a més de tindre nosaltres mateixa una sensació agradable a l'interior del vehicle.

Important, cal subministrar l'aire directament a la superfície vítria no val ficar l'aire per les eixides comunes.

Curiós com mitjançant un raonament termodinàmic podem solucionar xicotetes incomoditats del dia a dia.

Per als constipats, en estos dies de fred, mengeu taronges que no se si serà del tot cert aixo de la vitamina C però almenys consumim productes del terreno que falta ens fa per a l'economia !!!!