jueves, 17 de junio de 2010

Castelló i la seva contribució a la mesura del metre.


Farà cosa de dos mesos vaig cursar una assignatura de lliure elecció anomenada "Observació de planetes". Una oportunitat d'adentrar-se en el mon de la Astronomia i Astrofísica

En ella ens explicaren des de la definició de planeta, estrel.la, asteroide, púlsar, etc.... fins a orientar-nos amb el telescopi en funció de les diferents coordenades.

No tinc cap interès en avorrir a ningú explicant com es calibra un telescopi o la base física que té, sols volia comentar una curiositat, relacionada en certa manera amb aquesta matèria, que fa alguns dies vaig conèixer i que em semblava oportuna per a compartir amb tots.

A Castelló i més concretament a Benicàssim es troba el desert de les palmes i en ell el conegut Bartolo. Es tracta d'una muntanya de 729 metres a 3 kilòmetres de la platja de Benicàssim.

Doncs bé, el 1790 la Assemblea Nacional de França acordà encetar els estudis per establir una unitat de mesura anomenada el metre. Calia trobar una magnitud relacionada que es mantinguera inalterable. Van escollir deumilionèsima part del meridià terrestre que passara per París des de Dunkerque fins a Barcelona.
Els treballs començaren el 1792. Ràpidament van detectar un error de tres minuts entre el valor geodèsic* i l'astronòmic, la qual cosa obligà a allargar la presa de dades fins a les Illes Balears. Açò feia necessari prosseguir la triangulació del litoral fins a al Montgó.
L'investigador, Mechain, s'establí durant quaranta dies en la cima del Bartolo per tal de continuar amb els treballs.
Fins a tres anys tardaren en finalitzar les investigacions Biot, Aragón i Chaix, ja que Michan va morir a la Pobla Tornessa.

Així doncs podem dir que la nostra terreta va contribuir a establir una unitat de mesura tan important com és el metre.

Avui en dia el Bartolo es un excel.lent observatori astronòmic i un vertex geodèsic per a treballs cartogràfics.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Geodèsia: S'enten per Geodèsia "divisions geogràfiques de la terra" o "dividir la terra" com per exemple entre propietaris.

- José Soler Carnicer "Leyendas y tradiciones de Castellón". Carena editors, 2002. pàg.45-47.
- http://es.wikipedia.org/wiki/Geodesia

No hay comentarios:

Publicar un comentario