jueves, 31 de marzo de 2011

Aniversari de Robert Bunsen



Avui dia 31 de Març es celebra el 200 aniversari de Robert Wilhelm Bunsen (31-III-1811//6-VIII-1899).

Robert Bunsen fou un químic Alemany que perfeccionà el cremador, tal i com el coneguem avui en dia. És per això que du el seu nom.


Però no fou l'única aportació que donà al món de la ciència, a més, gràcies al seu treball amb l'espectroscòpia d'emissió amb cossos calents descobrí el Cesi (Cs) i el Rubidi (Rb). Ambdós, metalls alcalins del primer grup de la taula periòdica.



viernes, 4 de marzo de 2011

Notícies de premsa



Avui, com cada matí fullejava la premsa on-line i e trobat aquestes dues notícies al voltant de la ciència.
La primera, tracta sobre el llançament, programat per a avui Divendres a les 11:09, d'un satèl.lit de nom "Glory" que qui sap si el nom be pq en els temps que corren una despesa com el llançament d'un satèl.lit és glòria...
El fet concret és que aquest satèl.lit es llança per a estudiar el canvi climàtic i més concretament l'influença del Sol en els aerosols de la atmosfera terrestre.
Els aerosols, son minúscules partícules, tan xicotetes que son capaces de romandre en suspensió a l'atmosfera de manera que poden absorbir les radiacions del Sol o bé, reflectir cap a la Terra les que venen projectades de l'escorça terrestre.

En temps, on l'economia a colpejat les innovacions i investigacions científiques no està de més el poder trobar notícies de que la ciència no es para.

http://www.elmundo.es/elmundo/2011/03/03/ciencia/1299165979.html

L'altra notícia ja té més a veure amb el meu sentit romàntic de la lluita Capital-Social que no pas per ser un descobriment o recerca científica.
La notícia parla de que un consorci d'empreses han fixat els seus objectius en la Lluna. Al parèixer, un kilogram d'Heli pot abastir energèticament una extensa superfície. Però els organitzadors, Google, parlen més be d'un concurs per veure qui va a la lluna amb un robot extrau material i el porta de volta. La idea és crear robots que despres tinguen aplicació a la Terra com, paraules textuals, "Uno de sus usos seria en coches capaces de esquivar una valla si te quedas dormido al volante".
Que cal crear Robots i dur-los a la Lluna per poder dissenyar aquest tipus de dispositius.

Ja després l'article parla de la possibilitat d'explotar recursos de la Lluna per a futures/actuals necessitats. Com no, el Capital en la seva fam devastadora no sols esgota els recursos del nostre planeta sinó, a més, com era d'esperar ja pensa en parasitar d'altres planetes i satèl.lits per poder fer front a les seves demandes.
Un joc perillós i vanal em suposa aquest concurs per poder acudir a la Lluna amb diners que es podrien destinar a moltes altres coses, ja que recordem que no es tracten de missions espacials serioses o recerques científiques.

http://www.publico.es/ciencias/364378/los-capitalistas-apuntan-a-la-luna

Bon dia a tots i totes en aquest fred, gris i plujós Divendres de Març.