jueves, 10 de febrero de 2011

conferència: Vida extraterreste?Dimecres per la vesprada vaig acudir a una conferència al centre de cultura contemporània Octubre. La conferència dintre del cicle, bar de ciència, tractava sobre la possibilitat de vida extraterrestre a nivell microbiològic (bacteris) i/o físic. Personalitats com ara el professor Juli Peretó, el professor Fernando Ballesteros i el reconegut professor Ricardo Amils.

Fou una breu introducció, en la que tots tres ponents foren esperançadors i optimistes amb la possibilitat de l'existència de vida. Això si, des d'un principi sentaren les bases de que en cas de vida es tractaria de nivells moleculars i/o bacteriològics, deixant com algo remot l'existència de vida intel·ligent.
Ràpidament deixaren pas a les preguntes dels assistents que obriren foc amb una pregunta directa. Quina és la seva opinió personal al respecte del descobriment de bacteris que substitueixen fòsfor per arsenic?
Cal en primer lloc aclarir que el fòsfor es de gran importància en la divisió cel·lular i actualment no s'aprecia l'existència de vida en absència de fòsfor.

El professor Juli Peretó assenyalà l'importància del descobriment, ja que suposarà una nova estratègia química diferent, es a dir, organismes que han trobat una estratègia de supervivència completament diferent a la que ara coneguem basada en el fòsfor.

Es plantegen noves químiques d'origen de la vida?
A l'espai de la química, les vies d'investigació no van enfocades a la busqueda de noves fonts de vida o orígens de la vida. Les investigacions van focalitzades la possible substitució de la química actual per d'altres. (química del Si, Ar...).

Les preguntes seguien fluint des d'un òptica més biològica que física, però cal comentar la següent pregunta:

Quines diferències hi han entre sistemes físics, químics i bioquímics?

El professor Peretó incidí en que la gran diferència entre un sistema bioquímic i un físic i/o químic es la capacitat de d'adaptació, auto-manteniment, reproducció i reconstrucció interna.

El professor Ballesteros ens feu una breu introducció a la paradoxa de Fermi.
Paradoxa de Fermi: Es tracta d'una contradicció entre les estimacions que asseguren que hi ha un alta probabilitat de d'existència de civilitzacions intel·ligents en l'univers, i l'absència d'evidències de dites civilitzacions.
La formulació exacta seria: La creença comú de que l'Univers posseeix nombroses civilitzacions avançades tecnològicament, combinada amb les nostres observacions que suggereixen tot el contrari es paradòxica suggerint que el nostre coneixement o les nostres observacions son defectuoses o errònies...

Així doncs, a les conclusions que es van poder extraure de la conferència es que es molt probable la vida extraterrestre però no tal i com l'imaginem amb naus espacials i sers intel.ligents sinó parlaríem de organismes unicel.lulars que son capaços de desenvolupar la seva vida en condicions completament diferents a les nostres. Sense necessitat d'una química del carboni basada en l'aigua i el fòsfor sinó probablement en el desenvolupament de nous mecanismes o estratègies de supervivència.
No es fàcil la seva detecció ja que tal volta no tenim ni la tecnologia necessària per la seva detecció ja que la nostra està basada en els sistemes model imperants al nostre planeta.

Es doncs aquí on van focalitzades les investigacions, en trobar biodiversitats completament diferents que puguen, qui sap, explicar la possible vida a d'altres planetes.


No hay comentarios:

Publicar un comentario