domingo, 23 de septiembre de 2012

Gota freda


 M'agradaria parlar d'un fenomen que ens sol visitar als habitants de la Mediterrània durant aquesta època (Setembre-Octubre).

  Durant els mesos d'estiu gaudim d'unes temperatures molt càlides que molta gent agraeix per poder anar a la platja, sortir de nit a prendre algun refresc o gelat o per poder disfrutar de les terrasses o festivals. 
  Tota aquesta calor té una serie de conseqüències en el nostre entorn. Més enllà de les insolacions, lipotímies derivades de la pràctica d'esport a deshores o els elevats consums de carburant per l'ús de l'aire condicionat hi ha un altre fenomen; L'escalfament de l'aigua de la mar.

  Durant els mesos d'estiu la temperatura de la Mar Mediterrània sofreix un augment de fins a 15ºC (1). Què implica açò? Una major evaporació.

  Imaginem la mar com un gran perol al que li apliquem temperatura. Poc a poc es va evaporant i quedant-se compresa entre la tapa del perol i l'aigua que encara no s'ha evaporat. Aquest vapor és el que haureu escoltat moltes voltes com humitat.

  A les zones costaneres tenim aquesta sensació de calor asfixiant que ens fa suar tant, per culpa de la humitat. Es com si estiguérem a dintre d'una sauna. Qui no sua dintre d'una sauna??

  Peró no es aquest el fet que avui volia explicar. Ja estem als últims dies d'estiu (Setembre) i la mar està ben calenta i el ambient ben carregat de vapor.

  Amb l'arribada de la tardor, el dia és més curt i les temperatures comencen a baixar, a més s'apropen fronts d'aire gelat.

  Aquests fronts d'aire gelat topen amb el vapor calent derivat de l'escalfament de l'aigua de la mar. L'aire calent tendeix a pujar front a l'aire gelat, de manera que va pujant i pujant fins a trobar-se amb el front gelat que el refreda provocant la formació d'un núvol.

  La gran diferència en la formació de núvols en altre regions es que l'aire calent que tenim a les nostres costes es molt humit, recordeu la explicació d'abans.
  Doncs bé, ja tenim un núvol allà d'alt! Però clar, la quantitat d'aire calent es molt gran i va pujant i formant majors quantitats de núvols ràpidament.

  Aquest núvols són fàcils de detectar. Són molt grans en altura i no massa extensos en horitzontal i tenen la aparença de coto-en-pèl, es a dir amb molta densitat, i solen ser molt blancs. Reben el nom de Cumulonimbus.  
Tota aquesta aigua es descarregada de forma violenta en un curt espai de temps i inclús pot descarregar pedra en funció de la temperatura del front d'aire fred.

Foto1. Esquema del fenòmen de gota freda.

  Els danys que pot produir una gota freda no va tan sols en la quantitat d'aigua per metre quadrat que pot caure sinó també per la orografia.

  En zones amb molta pendent i poca vegetació l'aigua es canalitzada de forma natural cap a barrancs creant-se torrents d'aigua. A més poden generar danys ecològics ja que al caure sobre zones sense vegetació o desforestades arrastren el sòl fèrtil deixant la pedra mare impedint una futura repoblació.
  Es per això que resulta encara més trist la mancança d'inversions en la prevenció d'incendis a les nostres terres. Ja no tan-sols per el dany ecològic sinó per la impossibilitat d'una futura reforestació en cas de gota freda.

Foto 2. Esquema de l'efecte de la gota freda i deforestació.


Així donc sja sabeu, en estius molt calorosos no sols cal tindre cura de les meduses o dels mosquits a la nit. També cal pensar en que la tardor serà plujosa i per tant aquells que tingueu cases al camp prepareu el terreny per a drenar bé i els que visqueu a pobles i ciutats doneu avís en cas de que les trampes d'aigua estiguen embossades.

Links consultats:
- (1) http://www.clubdelamar.org/mediterraneo.htm

- http://www.tecnun.es/asignaturas/Ecologia/Hipertexto/08RiesgN/131GotFria.htm

- ca.wikipedia.org