sábado, 3 de marzo de 2012

La oposició de Mart en Març de 2012



  Imagina per un segon que estas al pub amb uns amics. Davant teu la barra amb el cambrer preparant uns ron amb cola. Tu estas de xarreta amb un amic que fa un fum que no el veus quan de sobte un dels teus amics et crida per dir-te que vol un altre ron amb cola però que no pot veure al cambrer pq tu mateix l'estat tapant...
  Astronòmicament diríem que el teu amic es troba en oposició al cambrer i açò és degut a la teva culpa.

  Aquesta nit i fins el dilluns trobarem a Mart en oposició amb el Sol. La Terra es troba situada entre el sol i el planeta roig que es veurà d'un tamany aparent major al trobar-se més aprop de la Terra. No és difícil d'imaginar que són condicions molt propicies per als observadors com tu i com jo.

  Per a observar el fenomen no cal un aparatatge molt sofisticat i car, fins i tot amb uns prismàtics pots observar l'errant.

Però clar, tot açò que acabe de resumir queda massa senzill per a estar parlant d'Astronomia. Així que cal incorporar nous conceptes per a complicar la cosa.

  Depenent d'on tinga lloc la oposició si al periheli o a l’afeli del planeta, l'observació serà millor o pitjor. En aquest cas passarà per l'afeli i per tant serà desfavorable, això no vol dir que no es podrà observar! Sinó que no assolirà el màxim tamany aparent possible.  Òbviament parlem del tamany aparent des de la terra! Mart sempre presenta les mateixes dimensions que és concretament 6794,4 Km de diàmetre.

Pròximament vos explicaré com es poden calcular els diàmetres dels planetes.

Ara bé, qué és això del periheli i l’afeli?
  Anem a fer un exercici de dibuix...agafeu paper i bolígraf i traceu una el.lipse. Ara marqueu un punt  dintre de l’el.lipse que no estiga just al mig sinó una mica desplaçat a un dels costats.  Doncs bé, si ara nosaltres agafem el bolígraf i comencem a desplaçar-nos per damunt de la línia de L'el·lipse arribarà un moment en el que veurem que el bolígraf es troba prop del punt marcat i si seguim marcant ens adonarem que hi ha un moment en el que el bolígraf es troba en un punt el més allunyat possible.
  Aquestos dos punts reben els noms de Periheli i Afeli.
El periheli és el punt més proper a la marca de dintre de la el·lipse i l'afeli el punt més allunyat.

Figura 1. Esquema Periheli i Afeli.

 Si aquesta nit voleu un bon plan, sortiu al carrer busqueu un lloc amb poca llum i mireu cap a la constel.lació del Lleó.
Consultant la web:
Teniu la possibilitat de veure que la constel.lació del Lleó es troba cap a L'est just al costa de la Ossa Major.
 Una recomanació que vos puc fer, amb açò dels mòbils d'última generació, és que vos descarregueu l'aplicació "Google Sky Map". Aquesta aplicació és un planisferi amb la utilitat de que podeu anar movent el mòbil pel cel i veure que teniu al davant.

Ah! I quan vos dic que aprofiteu per veure el fenomen no sols es per promocionar l'Astronomia sinó perquè a més es produeix cada 2 anys i 50 dies.